Ο ανελκυστήρας, ιστορική αναδρομή - Εγκατάσταση ασανσέρ, Kleemann ασανσέρ - Alexiou Group
Η ιστορία του ανελκυστήρα

Ο ανελκυστήρας, ιστορική αναδρομή

Με την ενότητα αυτή του blog μας εγκαινιάζουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας. Θα βρίσκετε εδώ θέματα που σχετίζονται με την εξειδίκευση μας στον χώρο των ανελκυστήρων, case studies, καλά και κακά παραδείγματα, συμβουλές και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα. Στόχος είναι να γίνει ένας χώρος ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης μαζί σας. Θέλουμε να συμβάλουμε θετικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο με την ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών. Το πρώτο μας θέμα έχει να κάνει με τον ανελκυστήρα, μια ιστορική αναδρομή της χρήσης του.

Ανελκυστήρας ονομάζεται ο ανυψωτικός μηχανισμός, με τον οποίο επιτυγχάνεται η κατακόρυφη μεταφορά προσώπων ή φορτίων. Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσάρμοζε το περιβάλλον, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Έχοντας ως στόχο τον μικρότερο δυνατό κόπο για τις καθημερινές του δουλειές, γεννήθηκε η ιδέα των μέσων ανέλκυσης.

Ανελκυστήρας ιστορική αναδρομή

Η ιστορία των μέσων ανέλκυσης, ξεκινάει από τους αρχαίους Μεσοποτάμιους και Αιγυπτίους. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αντικείμενα παρόμοια με τροχαλία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά φορτίων. Όπως αναφέρει o Ρωμαίος Αρχιτέκτονας Βιτρούβιος, το 236 π.Χ., κατασκευάστηκε στην αρχαία Ρώμη το πρώτο μέσο ανέλκυσης για ανθρώπους, οι οποίοι ανυψώνονταν πάνω σε πλατφόρμες δεμένες με σχοινιά, τα οποία τραβούσαν δούλοι.

τροχαλία ανελκυστήρα

Στο Θιβέτ και στα Μετέωρα, άνθρωποι και εμπορεύματα ανυψώνονταν μέσα σε καλάθια ή δίχτυα, σε μεγάλα ύψη.Το 17ο αιώνα ο Γάλλος Βελαγέ εφηύρε ένα σύστημα ανελκυστήρα με χρησιμοποίηση αντίβαρου. Στις αρχές του 18ου αιώνα κατασκευάστηκαν οι πρώτοι υδραυλικοί ανελκυστήρες στην Αγγλία. Το 1835, πάλι στην Αγγλία, κατασκευάστηκε ο πρώτος μηχανικός ανελκυστήρας, που θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών.

Η ιστορία του σύγχρονου ανελκυστήρα αρχίζει με την εφαρμογή της ασφαλιστικής αρπάγης, που αποκλείει την περίπτωση ελεύθερης πτώσης του θαλάμου. Το 1852, στην Αμερική, ο Elisha Otis μπρος στα έντρομα μάτια των παρατηρητών, έκοψε τα σχοινιά της πλατφόρμας πάνω στην οποία στεκόταν. Η πλατφόρμα άρχισε να πέφτει και ξαφνικά σταμάτησε ακαριαία. Είχε λειτουργήσει η συσκευή της αρπάγης. Το 1857 στην ίδια πόλη εγκαθίσταται ο πρώτος ανελκυστήρας ατόμων για δημόσια χρήση. Την κίνηση την έδινε ατμομηχανή.

Σύστημα Αρπάγης

Με το πέρασμα των χρόνων ακολούθησε μια αλματώδης άνοδος των συστημάτων του ανελκυστήρα, έχοντας ως κύριο στόχο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Σήμερα υπάρχουν πολλές και ποικίλες μορφές ανελκυστήρων ανάλογα με τις διάφορες μορφές χρήσης του.

Share