Μηχανικοί και υδραυλικοί ανελκυστήρες, ποιες είναι οι διαφορές
Μηχανικοί και υδραυλικοί ανελκυστήρες, ποιες είναι οι διαφορές τους

Μηχανικοί και υδραυλικοί ανελκυστήρες, ποιες είναι οι διαφορές τους

Οι ανελκυστήρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός κτιρίου και προσφέρουν ευκολία στην καθημερινότητά μας.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ανελκυστήρων είναι οι μηχανικοί και οι υδραυλικοί. Αν και τα δύο συστήματα προσφέρουν αξιόπιστη, ασφαλή και ομαλή υπηρεσία, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Κάθε μία από τις δύο αυτές επιλογές είναι μια εξαιρετική λύση, αλλά η καλύτερη για το κάθε κτίριο εξαρτάται τελικά από τον διαθέσιμο χώρο και από τη χρήση που θα γίνεται.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ μηχανικών και υδραυλικών ανελκυστήρων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιλογής της καλύτερης εφαρμογής, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πώς λειτουργεί ένας μηχανικός ανελκυστήρας;

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες λειτουργούν μέσω ενός συστήματος συρματόσχοινων και αντίβαρων, που υπάρχουν εντός του φρεατίου του ανελκυστήρα. Στην ουσία, χάρις στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, το μηχανοστάσιο δεν είναι πάντα απαραίτητο, αν και υπάρχουν εφαρμογές που χρειάζεται. Το σύστημα αντίβαρων του ανελκυστήρα έλξης του επιτρέπει να ανυψώνει και να τραβά τη μονάδα, χωρίς να χρειάζεται υπερβολική ενέργεια ή υδραυλικά υγρά.

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες λειτουργούν ως εξής:

 • Όταν μπείτε στην καμπίνα του ανελκυστήρα και πατήσετε το κουμπί, ισχυρά συρματόσχοινα από χάλυβα θα αρχίσουν να κινούνται έξω από τη μονάδα.
 • Τα συρματόσχοινα κυλούν πάνω από την τροχαλία, η οποία έχει ενσωματωμένες αυλακώσεις. Αυτές οι αυλακώσεις επιτρέπουν στην τροχαλία να διατηρεί μια σφιχτή λαβή στα καλώδια.
 • Η καμπίνα και το αντίβαρο ισορροπούν το ένα με το άλλο, επιτρέποντας στο βάρος να μειώνεται όταν ενεργοποιείται.
 • Αυτό το αντίβαρο αποθηκεύει ενέργεια και επιτρέπει στην καμπίνα να κινείται προς την επιλεγμένη κατεύθυνση.

Πώς λειτουργεί ένας υδραυλικός ανελκυστήρας;

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες χρησιμοποιούν έμβολο και αντλία. Το έμβολο συνδέεται με τον ανελκυστήρα και η μονάδα άντλησης στεγάζεται σε ξεχωριστό μηχανοστάσιο. Τα υδραυλικά συστήματα επιτρέπουν στην καμπίνα να κινείται ομαλά και αθόρυβα.

Υδραυλικός ανελκυστήρας

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες λειτουργούν ως εξής:

 • Ένα έμβολο συνδέεται με τον ανελκυστήρα εντός του ανυψωτικού.
 • Στο κοντινό μηχανοστάσιο στεγάζεται η αντλητική μονάδα.
 • Μόλις ενεργοποιήσετε τον ανελκυστήρα, το υδραυλικό σύστημα μετακινεί το υπό πίεση υγρό σε έναν κύλινδρο, όπου κινεί το έμβολο για ανύψωση.
 • Κατά την κάθοδο, το σύστημα μετακινεί το υγρό πίσω στη δεξαμενή του, το οποίο επιτρέπει στην καμπίνα να κινείται προς τα κάτω χωρίς να τραντάζεται ή να σταματά.

Τα κύρια πλεονεκτήματα κάθε τύπου ανελκυστήρα

Πλεονεκτήματα των μηχανικών ανελκυστήρων

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες αποτελούν την πλέον αξιόπιστη λύση για κτίρια με αυξημένη επισκεψιμότητα, όπου η χρήση του ανελκυστήρα είναι μεγάλη.

 • Μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης: Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς η μεγαλύτερη ταχύτητα στην κίνηση μειώνει τη διάρκεια της διαδρομής, επομένως αυξάνει τον αριθμό των διαδρομών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αλλά και το σύνολο των ατόμων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.
 • Ενεργειακή απόδοση: Οι μηχανικοί ανελκυστήρες καταναλώνουν λιγότερη ενεργειακή ισχύ για την ίδια χωρητικότητα θαλάμου. Άρα μας εξασφαλίζουν μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Ποιοτικότερη εμπειρία κίνησης: Οι μηχανικοί ανελκυστήρες έχουν ομαλότερη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση και επιβράδυνση κατά το σταμάτημα.
 • Δυνατότητα για απεριόριστες στάσεις ορόφων

Πλεονεκτήματα των υδραυλικών ανελκυστήρων

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση για κατοικίες και κτίρια με λίγους ορόφους, όπου η χρήση του ανελκυστήρα είναι μικρότερη.

 • Μεγαλύτερο ωφέλιμο εμβαδόν θαλάμου: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των υδραυλικών ανελκυστήρων είναι ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο θάλαμο σε συγκεκριμένες διαστάσεις φρεατίου. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι υδραυλικοί ανελκυστήρες δεν έχουν αντίβαρα τα οποία καταλαμβάνουν χώρο μέσα στο φρεάτιο.
 • Χαμηλότερο κόστος: Λόγω της απλότητας του, ο υδραυλικός ανελκυστήρας αποτελεί φθηνότερη λύση για κτίρια χαμηλού και μεσαίου ύψους.
 • Μικρό βάθος πυθμένα & ύψος τελευταίου ορόφου: Ειδικά στα υπάρχοντα κτίρια όπου δεν υπάρχει φρεάτιο, οι υδραυλικοί ανελκυστήρες χρειάζονται μόνο πυθμένα βάθους 25 εκατοστών και ύψος τελευταίου ορόφου 2,5μ. Αυτό τους καθιστά τη μόνη διαθέσιμη λύση, καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τον πυθμένα στη χαμηλότερη στάση στις σκάλες και επίσης δεν χρειάζεται να επέμβουμε κατασκευαστικά στον τελευταίο όροφο.
 • Ευελιξία στη θέση του μηχανοστασίου: Το μηχανοστάσιο ενός υδραυλικού ασανσέρ έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί και σε μεγάλη απόσταση στο ισόγειο ή στο υπόγειο του κτιρίου.
 • Ευκολότερος χειροκίνητος απεγκλωβισμός
Share