Η πιστοποίηση ανελκυστήρων αποτελεί μία υποχρεωτική διαδικασία, ώστε να θεωρείται νόμιμος ο κάθε ανελκυστήρας. Σύμφωνα…
Ασφάλεια χρήστη στον ανελκυστήρα
Συνέχεια μιλάμε για την ασφάλεια χρήστη στον ανελκυστήρα και την αναγκαιότητα ύπαρξης ατνίστοιχων συστημάτων. Από τι κινδυνεύουμε όμως;
Οι κανονισμοί και τα μέτρα ασφαλείας, υπάρχουν για να προφυλάσσουν τους χρήστες και τους τεχνικούς που εργάζονται στους ανελκυστήρες. Η τροποποίησή τους γίνεται έπειτα από μελέτη και ανάλυση στατιστικών ατυχημάτων.
Εδώ θα μιλήσουμε για μερικά από τα μέτρα ασφαλείας προστασίας των χρηστών. Όχι τα σημαντικότερα, καθότι είναι όλα σημαντικά, αλλά για μερικά από αυτά, ώστε να πάρουμε μια γεύση.
Ελεύθερη πτώση ή υπερτάχυνση
Ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων που μετακινούνται με έναν ανελκυστήρα, είναι μήπως σπάσουν τα συρματόσχοινα που συγκρατούν τον θάλαμο και βρεθούν σε ελεύθερη πτώση. Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν ανελκυστήρα όπου τα μέσα ανάρτησής του βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι ελάχιστες. Παρόλα αυτά, η ελεύθερη πτώση – και γενικότερα η υπερτάχυνση, ανοδική ή καθοδική – μπορεί να συμβεί και από άλλες αιτίες (θραύση της τροχαλίας τριβής, αστοχία του φρένου, θραύση του υδραυλικού σωλήνα, αστοχία ηλεκτρικού ή μηχανικού συστήματος κ.τ.λ.).
Έτσι, οι ανελκυστήρες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με συστήματα κατάλληλα να αποτρέψουν την ελεύθερη πτώση και την υπερτάχυνση, με κατάλληλα πιστοποιημένα συστήματα όπως είναι το σύστημα αρπάγης, ο περιοριστήρας ταχύτητας, η βαλβίδα απομόνωσης, κ.τ.λ.
Διάταξη ασφάλισης θυρών ορόφων
Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόρτες των ορόφων είναι κλειστές αλλά και σωστά
κλειδωμένες. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ένα άτομο ανοίξει την πόρτα και θάλαμος δεν βρίσκεται πίσω από την πόρτα, το άτομο κινδυνεύει να πέσει μέσα στο φρεάτιο.
Τέτοιου είδους ατυχήματα μπορούν να αποτραπούν με την εγκατάσταση κατάλληλων κλειδαριών με σύστημα προμανδάλωσης, στις πόρτες ορόφων, οι οποίες θα είναι πιστοποιημένες με τις ισχύουσες νομοθεσίες.
Πόρτα θαλάμου
Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους ανελκυστήρες, έχουν σαν αιτία τη μη απομόνωση του θαλάμου από το φρεάτιο. Η απουσία πορτών θαλάμου κάνει τις πόρτες του φρεατίου να “περνάνε” μπροστά από τον επιβάτη με μεγάλη ταχύτητα. Δεν πρέπει ποτέ κάποιος να ακουμπήσει κάποια κινούμενη επιφάνεια. Απαγορεύεται επίσης η μεταφορά μεγάλων αντικειμένων, που έχει αρκετές φορές μοιραία κατάληξη, αν αυτό μαγκώσει σε κάποιο σημείο του φρεατίου.
Γι αυτό το λόγο, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πόρτα θαλάμου, προστατεύοντας τους χρήστες από την επαφή με κινούμενη επιφάνεια.
Έλεγχος φορτίου θαλάμου
Εάν ο ανελκυστήρας δεν χρησιμοποιείται όπως προορίζεται και ο θάλαμος είναι υπερφορτωμένος με άτομα ή/και φορτίο, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει ο θάλαμος από τον όροφο. Αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς.
Για την αποφυγή υπερφόρτωσης του θαλάμου, ο ανελκυστήρας θα πρέπει να διαθέτει συσκευή η οποία θα εμποδίζει την κανονική εκκίνηση, (συμπεριλαμβανομένης της επανιστοστάθμισης,) στην περίπτωση υπερφόρτωσης του θαλάμου. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα φρένα (στην περίπτωση του ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα) τα οποία να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Φωτισμός εκτάκτου ανάγκης, διάταξη συναγερμού, σύστημα ενδοεπικοινωνίας
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε ένα σύγχρονο και ασφαλή ανελκυστήρα, οι πιθανότητες εγκλωβισμού κάποιου, μπορεί να είναι λίγες, ποτέ όμως μηδενικές. Γι’ αυτό το λόγο, οι ανελκυστήρες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με συστήματα τα οποία να μας βοηθήσουν τη στιγμή του εγκλωβισμού.
Αρχικά, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με φωτισμό ασφαλείας, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ώστε να μην επέλθει ο πανικός και η κλειστοφοβία. Επίσης, θα πρέπει να έχουν σύστημα συναγερμού, ώστε πατώντας το κουμπί του, να ειδοποιηθούν όσοι βρίσκονται στο κτίριο ώστε να καλέσουν σε βοήθεια. Τέλος, τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας, αποτελούν την καλύτερη λύση ώστε να ειδοποιήσετε για τον εγκλωβισμό σας και να απεγκλωβιστείτε το συντομότερο δυνατό.
Είναι σημαντικό ο ανελκυστήρας μας να διαθέτει σύγχρονα πιστοποιημένα συστήματα ασφαλείας. Η τακτική συντήρηση και ο έλεγχός τους, εγγυάται την σωστή λειτουργία τους, ενώ παράλληλα μειώνει τις όποιες φθορές τους.